Search on this blog

Het aanschaffen van een hangmat is pas het begin van je ontspanningsreis. Het correct ophangen en onderhouden van je hangmat is essentieel voor maximaal comfort en duurzaamheid. In dit artikel leiden we je door het proces van het kiezen en installeren van je hangmat, zodat je optimaal kunt genieten van je nieuwe aankoop.

De juiste hangmat kiezen

Overwegingen bij de aankoop

Voordat je een hangmat aanschaft, overweeg je de volgende punten:

  • Gebruik: Bepaal of je de hangmat binnen of buiten gaat gebruiken. Dit bepaalt het soort materiaal dat je moet kiezen.
  • Ruimte: Meet de ruimte waar je de hangmat wilt ophangen. Dit helpt bij het bepalen van de juiste maat.
  • Stijl: Kies een hangmat die past bij je persoonlijke stijl en de inrichting van je ruimte. Denk aan kleuren, patronen en het type (met of zonder spreidstokken).

Materiaal en comfort

Het materiaal van de hangmat beïnvloedt het comfort en de levensduur. Katoen is zacht en comfortabel maar minder duurzaam voor buitengebruik, terwijl synthetische materialen zoals polyester en nylon weerbestendiger zijn.

Het ophangen van de hangmat

Bevestigingspunten kiezen

Zorg dat je sterke bevestigingspunten hebt, zoals bomen, muren of een speciale hangmatstandaard. De afstand tussen de bevestigingspunten moet ongeveer 10 tot 15 procent langer zijn dan de lengte van de hangmat.

Veilig en correct ophangen

  • Hoogte: Hang de hangmat op zodanige hoogte dat je gemakkelijk in en uit kan stappen. Een goede vuistregel is dat de hangmat op zitstoelhoogte hangt.
  • Spanning: De hangmat moet een lichte boog hebben wanneer deze leeg is. Te strak ophangen kan oncomfortabel zijn en de hangmat beschadigen.
  • Accessoires: Gebruik indien nodig boomvriendelijke straps, stevige haken en karabijnhaken voor een veilige bevestiging.

Het kiezen en ophangen van een hangmat hoeft geen ingewikkeld proces te zijn. Door rekening te houden met het gebruik, de ruimte, het materiaal, en de ophangwijze, kun je een comfortabele en veilige hangplek creëren. Geniet van de ontspanning en het plezier dat een hangmat kan brengen, of je nu in je tuin, op je balkon of binnen in huis bent.